Categoriearchief: Weblog

Vandaag een jaar geleden

Op 22 april 2017 overleed Michele Scarponi tijdens een trainingsrit. De Astana renner was in zijn woonplaats Fillotrano net op de fiets gestapt toen een bestelbus hem aanreed in een flauwe maar snelle afdaling. Afgelopen zomer kwamen we tijdens onze vakantie toevallig lang de plek waar Scarponi werd aangereden. Een anoniem beetje mistroostig kruispunt. Met onder de borden een paar bidons en plastic bloemen. Achtergelaten als aandenken door fans en een faal spandoek. Geen mooie monumenten maar toch kreeg ik kippenvel want Scarponi was een mooie renner en letterlijk in één klap is het dan voorbij.

De Giro d’Italia start binnenkort en zal als eerbetoon langs deze plek rijden.

Daar ben ik weer!

Na vier jaar wethouder ben ik op 29 maart opnieuw geïnstalleerd als Gemeenteraadslid in de gemeente Zwolle. Dat is best bijzonder, want ik ben ook nog wethouder. Demissionair heet dat, al is het “op de winkel passen” nog best intensief. De formatie is omdat dit moment bezig en helaas zit D66 daar niet bij. Naast Twitter en facebook zal ik op deze plek zo nu en dan ook wat gedachten laten gaan en aan het beeldscherm toevertrouwen.

Gemeente houd je duurzame rug recht!

Maandag 16 januari keek ik naar het VPRO programma De Slag om Nederland. Het programma geeft inzicht in de werking van de Nederlandse Kantorenmarkt. Een werking die mij enorm tegenstaat. Er wordt duidelijk gemaakt hoe verhuizen naar een nieuw kantoor kunstmatig financieel aantrekkelijk wordt gemaakt voor bedrijven. Kantoren van soms nog geen tien jaar oud worden vervolgens leeg achtergelaten. Verkeerde belangen jagen dit proces aan. De gemeente houdt het bedrijf binnen haar gemeentegrenzen (werkgelegenheid), de projectontwikkelaar en managers verdienen flink, maar de burgers zitten met het lelijke resultaat en verloedering van hun openbare ruimte.

Officieel staat in Nederland nu achtien procent van de kantoorruimte leeg, in werkelijkheid is het echter veel meer. Het aantal vierkante meters in de verhuurde kantoren wordt namelijk vaak niet volledig benut. Met andere woorden, een deel van het gehuurde kantoor staat leeg. Een leegstand  van dertig procent is op dit moment een realistische inschatting.

Als ik dan kijk naar de situatie in Zwolle, dan zie je hier precies hetzelfde. Overal leegstand en op korte termijn weinig perspectief op een toennemende vraag. Ondanks het aanbod is in 2011 geen enkel nieuw kantoorpand verkocht. Anderhalf jaar geleden maakte het college en de raad een voorzichtige inschatting van de kantorenmarkt. Deze is nu al weer veel te optimistisch. Op dit moment staat meer dan 100.000 vierkante meter kantoorruimte in Zwolle officieel leeg. Tel daar nog 25.000 m2 verborgen leegstand bij op, en dan kom je op een leegstand die evenveel is als het vloeroppervlak van 1250 woonhuizen of 20 voetbalvelden. Leeg!

En toch blijft het de doelstelling van gemeente om nieuwbouwplannen te realiseren. Per jaar wil de gemeente 8000 vierkante meter toevoegen aan de kantorenvoorraad. Het argument hiervoor is de verwachte vraag naar nieuwbouw. Het eigenlijke argument zijn de korte termijn voordelen (behoud bedrijven, geld). Voordelen die op lange termijn juist het tegenovergestelde te weeg brengen (een onaantrekkelijke stad en daardoor minder mensen die hier willen wonen en dus minder bedrijven en werkgelegenheid).

D66 wil daarom een stop op het naïeve doorbouwen van extra kantoren in onze gemeente. Zwolle heeft een ambitie op het gebied van duurzaamheid en dat betekent dat je de leegstand moet aanpakken op een maatschappelijk verantwoorde manier. Lege kantoren blijven als oud vuil in de stad staan als we doorgaan met de nieuwbouw van kantoren. Daarom pleiten wij voor innovatief en slim hergebruik van bestaande panden. Nieuwbouw van kantoren op gemeentelijke grond is de komende jaren wat ons betreft alleen toegestaan als een duurzaamheidstoets positief uitpakt. We moeten toekomstgericht nadenken over een aantrekkelijke stad waar mensen willen wonen en werken. Niet alleen nu, maar ook nog over 20 jaar.

Welkom op mijn website

Sinds maart 2010 vertegenwoordig ik D66 in de gemeenteraad van Zwolle. De onderwerpen die ik in mijn portefeuille heb zijn: Bouwen en Wonen, Beheer Openbare Ruimte en Financiën. Vanuit mijn functie als raadslid ben ik verder voorzitter van het afstemmingscomité en de Rekeningencommissie die zich bezig houden met de financiële kant van de gemeente. Daarnaast ben ik lid van de Zwolse Rekenkamer.

Via de pagina “Contact” in het hoofdmenu ben ik bereikbaar voor opmerkingen, suggesties en klachten.

Dank voor de steun!

Gisteren hebben 4189 mensen in Zwolle op D66 gestemd. Bijna 3000 meer dan vier jaar geleden. Ik wil iedereen heel erg bedanken voor de steun en het vertrouwen. Donderdag 11 maart word ik beedigd als raadslid en ga ik samen met Hans de Vries en Sonja Paauw zorgen voor een sterk D66 in Zwolle.

Tweede plaats op de kieslijst

In de schriftelijke stemming voor de kieslijst van D66 Zwolle hebben de de leden mij op de tweede plaats gezet! Ik dank iedereen die op mij gestemd heeft voor het vertrouwen, want zo lang woon ik nog niet in Zwolle. D66 heeft een goede uitgangspositie in de campagne. We hebben een goed team, een uitstekend partijprogramma en ik merk bij iedereen veel enthousiasme en creativiteit.  

Laten we afspreken op 3 maart 2010! Democraten 66, Nummer 2.

Kandidaat Raadslid D66 Zwolle

6 november 2008 heb ik afscheid genomen als  raadslid in Den Haag. Een drukke baan, de organisatie van het raadswerk in Den Haag, gezinsuitbreiding en plannen elders maakten dat ik vorig zomer heb besloten het lidmaatschap van de raad neer te leggen. Inmiddels wonen we sinds mei 2009 in Zwolle en kruipt het bloed waar het niet kan gaan. Politiek werkt voor mij verslavend en daarom ben ik kandidaat voor D66 in Zwolle voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

IJsselcentrale

Langzaam bouwen

De kust is de kind van de rekening. Een paar maanden geleden heeft de gemeenteraad gesproken over de bouwplannen voor Scheveningen en volgende week gaan we het hebben over Kijkduin. Het beeld is gelijk. De PvDA geeft gas, bewoners kijken vol vertwijfeling toe wat ze allemaal te wachten staat en de VVD hangt tegen en gaat uiteindelijk akkoord. Nu de kustplannen straks “door de raad zijn”, pleit de PvdA ineens voor een rustiger tempo en de VVD haalt zijn standaardreactie van stal dat ze zo blij zijn dat de PvdA tot inkeer komt. De kust schiet er niets mee op. “Gedane zaken nemen geen keer”.

Commissie van de Stadsdelen

Afgelopen dinsdagavond hadden we eenstadsdeelvergadering in Leidschenveen Ypenburg. Persoonlijk heb ik twee leuke acties overgehouden van de avond, maar collectief, voor de commissie,  was het een avond om snel te vergeten. De gemeenteraadsfractie zitten met totaal verschillende ambities in de gesprekken en dat leidt tot vrijblijvendheid en gebrek aan duidelijkheid Zie het treffende verslag van Bert Hesselink van AD/HC.