Van waterige stedenbouw naar inspirerend waterfront

Op maandag 1 oktober staat de informatienota visievorming Zwarte Waterzone op de agenda. Daarin wordt geschetst dat (1) de gemeente aan de slag gaat om met andere partijen een visie te ontwikkelen (2) dat er begin oktober ontwerpavonden zijn en (3) dat de gemeenteraad aan het eind van het jaar ja of nee mag zeggen. Ik vind het op dit moment nog een vlakke en niet inspirerende start; Een verplicht nummer. Waarom niet meer inspiratie en verbeelding?

De gemeenteraad gaat er dus eind 2018 nog over praten, maar vooraf wil ik er wel iets over kwijt. Omdat dat niet meer op tijd lukt voor de geplande ontwerpbijeenkomsten met belangstellenden van komende week via dit blogje.

Zwolle wil meer grote stad zijn, meer waterbeleving en meer levendigheid. Dan verwacht je dat terug te lezen in zo’n belangrijke gebiedsontwikkeling in de bestaande stad. Als je leest welke ambitie het College heeft, dan valt me dat eigenlijk behoorlijk tegen. Ja natuurlijk, in het stuk staat alles wel zo ongeveer genoemd. Van wonen, groen, schepen, havens tot belangen. Maar het is ook algemeen, als een waterige grabbelton; alles zit erin, maar wat je krijgt is onzeker. Waarom niet meer ambitie, waarom zo voorzichtig? Alleen kritiek hebben is niet mijn stijl, daarom een poging tot meer ambitie en verbeelding voor dit gebied.


A) Kies voor echte waterbeleving. Geen stad in Nederland wordt zo omringd en doorkruist door water als Zwolle. We willen voorloper zijn in Nederland en praten daar veel over binnen en buiten Nederland. Dit is een kans om dat concreet te maken. Kampen, Deventer, Zutphen en zelfs Dalfsen hebben meer waterfront. Kies er nu voor om Zwolle ook meer met het water te verbinden en doe dat door levendige functies en bedrijvigheid. De landtong achter de Hornbach is daar volgens mij perfect voor. Doe datzelfde door Holtenbroek écht te verbinden met het water in het gebied bij de havens. Daar wordt Holtenbroek mooier van, levendiger en het aangezicht vanaf het water ook. Maak voor beide locaties een aantrekkelijk waterfront, zodat het water in Zwolle niet alleen meer door de achtertuinen stroomt. (Met de Thorbeckegracht als uitzondering natuurlijk ;-))

B Want levendige functies kunnen dit gebied veel meer uitstraling geven. Kies bijvoorbeeld voor Horeca en Cultuur (met goedkope huur) op de begane grond en wonen op de etages daarboven. Het bouwen mag ook wel wat hoger, dat geeft smoel aan de waterkant en dan kan je ook meer woningen realiseren en dat laatste is voor ontwikkelaars financieel gunstiger. Een beetje grootstedelijke uitstraling kan dit gebied echt iets bijzonders maken. Met een slenterboulevard om een mooi rondje te lopen. Vergeet niet dat dit gebied helemaal niet zo ver is van de Binnenstad.

C Leg dus de lat niet te laag. Bouwen doe je voor de lange termijn, tenminste als je kwaliteit wilt bouwen. Er worden nu dezelfde stedenbouwkundige termen gebruikt waarmee bijvoorbeeld een wijk als Stadshagen bouwt. Dit is echt iets anders in de bestaande stad. Kies voor mooie architectuur en bouw daar de monumenten van de toekomst!